Bjud en man på en öl och du har förlorat honom en timme.
Lär en man att brygga öl och han blir helt lost.
Det var julklappen från min fru som startade allt. En bok om att bygga egen öl.
Hobbyn gick som vanligt över styr och drömmen om att starta ett eget bryggeri föddes (som hos så många andra hembryggare).
En utbildning till bryggtekniker gjorde att saker föll på plats.
Efter mycket letande fann jag och Matcirkus Lidingö varandra och nu startar vi samarbetet där jag brygger i restaurangens lokaler på Källängstorget.
Öl är en färskvara. Visst kan man lagra öl länge, men många ölstilar mår bäst av att drickas purfärska.
Öl som köps på Systembolaget har ofta stått länge i lager eller på hyllan, men även en hel del öl som serveras på krog har sett sina bästa dagar tycker vi.
Därför serveras ölen från vårt bryggeri purfärsk direkt från bryggeriet. Vi brygger bara så mycket som går åt på en månad för att du ska kunna njuta av riktigt färsk öl.
Det kan kännas ovant till en början att smaka öl som är så färsk. Humlen smakar mer, ölen upplevs inte lika söt som något äldre öl kan vara, och ölen är ibland lite disig då den inte fått tid att klarna och vi helst undviker klarningsmedel.
Vår vision är att öl precis som vin hör hemma vid matbordet. Det är till god mat som god öl kommer till sin verkliga rätt.
Visst, att avnjuta en öl utan tilltugg är också härligt, men nog är det så att man vill smaka något mer för att förhöja upplevelsen?
Några exempel på öl vi gör och hur de passar till mat:
Saison kryddad med lime och koriander – asiatiska rätter förstås för att kryddningen ofta är lika, och den höga vetehalten dämpar starka kryddor som chilli. Men den här ölen är den perfekta måltidsdrycken till det mesta då den dels är alkoholsvag men också så lätt och ljus att den inte tar över.
Kalifornisk lager – Den friska humlearomen gör ölen till en uppfriskande dryck till ljust kött som kyckling och fläsk, men den maltiga basen gör att ölen ölen passar bra till även rustikare mat som grytor men även ost som i pizzor och pajer.
Vår bryggs helt från scratch med de finaste råvaror vi kan hitta.
Vi försöker hitta lokala råvaror och resterna från vår bryggning blir matjord eller mat till öns djur.
Ölen serveras färsk direkt från bryggeriet. Inga onödiga transporter.
Vi vill bjuda in andra bryggerier att sälja sin öl i vår pub för att få en bra mångfald.